Kartepe denince akla evvela ilçeye adını veren Kartepe (eskiler Keltepe de der) ve Sapanca Gölü gelir. Turizm alanlarındaki çalışmaların doğal yapıyı bozmadan ilerliyor olması sebebiyle Kartepe gerek ülkemizde gerekse komşu coğrafyalarda yaşayan insanların uğrak yeri haline geldi. Bu taleple birlikte Kartepe ve Sapanca Gölü’nün yanısıra ilçenin diğer bölgelerine doğru genişledi turizm alanları.
Turizmin yanısıra Kartepe, yaşadıkları şehrin keşmekeşinden kaçmak isteyenlerin yerleştiği bir ilçe, uzun zamandır.
Kartepe’nin turizm alanında katettiği yolu bizzat gözlemleyenlerdenim.
Senenin 12 ayında bambaşka güzelliklere, doğanın hayat döngüsüne şahit olabileceğiniz Kartepe her mevsim farklı etkinliklere ev sahibi olabilen bir ilçe.
Kartepe’nin 12 ay boyunca turizme açık bir doğa ve iklime sahip olması, bazı ihtiyaçları da beraberinde getirdi elbette. Bu ihtiyaçların en başında yetişmiş eleman eksikliği geliyor.
Tam bu noktada, Kartepe’nin bir başka atılımından bahsetmek zorunluluk arz ediyor. Kartepe turizmi kadar eğitim-öğretim çalışmaları açısından da son yıllarda atılım yapan bir ilçe.
İlçenin kamu ve özel okulları başarılı eğitimleri ile adlarından söz ettiriyorlar.
İlçenin bir diğer zenginliği/başarısı ise belli bir alanda yoğunlaşmış eğitim kurumlarına sahip olması.
Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi, Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi, Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi, Kartepe Özel Eğitim Uygulama Okulu, Kamer Öncel Sağlık Meslek Lisesi ve Akçakoca Turizm Meslek Lisesi gibi belli bir alanda markalaşmış okullarımız da bırakın ilçeyi, ülke genelinde adlarından söz ettirecek başarılı işlere imza atıyorlar.
Yukarıda belirttiğim her bir okulu zamanı geldikçe ayrı ayrı yazmaya çalışacağım fakat bu yazıda ilçe turizminin en büyük eksiği, yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması noklasında ilçemize, şehrimize taze kan pompalayacak olan Kartepe Akçakoca Turizm Meslek Lisesi (Akçakoca MTAL) ve Akçakoca Uygulama Oteli’nden bahsedeceğim.
Akçakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hem turizmin farklı dallarında oluşan çalışan eksikliğinin hem de konaklama/otel alanındaki ihtiyaç neticesinde doğdu.
Sonrası mı?.. Sonrası şöyle… Bütün şehir bu okul projesine sahip çıktı ve her gelen bir tuğla koydu tuğla üstüne.
Kocaeli Valisi Sn. Seddar YAVUZ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir BÜYÜKAKIN ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Sn. Fehmi Rasim ÇELİK,
Kartepe İlçe Kaymakamı Sn. Altuğ ÇAĞLAR, Kartepe Belediye Başkanı Sn. Mustafa KOCAMAN, Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn. Ferhat DİLEK her fırsatta yollarını Akçakoca Turizm Meslek Lisesi’ne düşürüp eksikleri yerinde tespit ederek eksiklerin tamamlanması için ellerinden gelen bütün imkanları seferber ediyorlar.
Bir de okulun idari kadrosu var ki okulu inşaat halindeyken alıp bugünlere getirmişler. Okulun ve otelin her ihtiyacı ve onarımları için koşturup duruyorlar aylardır. Kartepe Akçakoca MTAL okul müdürü Ufuk AYDEYER hocama “okul müdürü mü yoksa dert sahibi mi oldun, anlaşılmıyor,” diye takılmamak elde değil. Fakat bu noktada İlçe Milli Eğitim Müdürüm Ferhat DİLEK hocamın altını çizdiği husus hatırlamakta fayda var. Bu işler kesinlikle mesai saati gözetilerek yapılacak işler değil. Mesai saati gözetmeden çalışıyorlar okulda ve otelde.
Uygulama oteli hafta içi, hafta sonu, gece, gündüz demeden işleyen bir yer. Sektör en ufak bir aksaklığı kabul etmiyor. Sağ olsun Ufuk AYDEYER müdürüm ve ekibi işin hakkını veriyorlar.
Otelin dağ ve göl manzaralı odaları var. Sapanca Gölü ayaklarınızın altında. Hele kar yağınca otel de manzarası da bambaşka oluyor!
Fiyatları makul, yemekleri lezzetli.
Okulun ve Akçakoca Uygulama Oteli’nin tek eksiği öğrencileri… Bütün eğitim kurumlarımız gibi Akçakoca MTAL de öğrencilerine kavuşmayı bekliyor.
Uygulama oteline sahip olması öğrenciler için büyük şans. Staj yapma noktasında sıkıntı yaşamayacaklar.
Kartepe’nin marka değerini yükseltecek bir okul ve otel inşa edilmiş. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür…
Dipnot: Kartepe Akçakoca Uygulama Oteline https://www.kartepeuygulamaoteli.com adresi üzerinden yer ayırtabilirsiniz.