Bülent Ecevit’in soyadı

Memleketimizin siyasetine bir dönem damgasını vuran üç kişiden biri, Bülent Ecevit, nam-ı diğer Karaoğlan’ın soyadından bahsedeyim bugün.

Kastamonu’da yaşadığım yıllarda rahmetlik Ecevit’in adını verdiği bir Ecevit Hanından ve çorbasından bahsederdi Kastamonulu arkadaşlar. Ben de  “aaa, ne güzel,” der, geçerdim. Geçtiğimiz günlerde bir kitapta yeniden görene kadar da aklıma hiç getirmemiştim konuyu.

Kitap, Mustafa Çolak’ın Bülent Ecevit isimli kitabı. Çocukluğundan itibaren Ecevit’i ele alan, kişisel yaşamından, siyasi görüşlerinin oluşma, şekillenme ve dönüşme dönemlerine kadar birçok konu başlığıyla Bülent Bey’i anlatan bir kitap.

Siyasi kısmı değil meselemiz. Merak edenler kitabı okuyabilirler.

……..

Mustafa Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 yılında İstanbul, Beşiktaş’ta dünyaya geliyor. Babası Prof. Dr. Fahri Ecevit, annesi ise ressam Nazlı Ecevit. Dede ise bir din alimi, Mustafa Şükrü Efendi.

1934 yılında soyadı kanunu yürürlüğe girince Fahri Ecevit, Kastamonu’da çok sevdiği bir yörenin adı olan Ecevit’i soyadı olarak seçiyor.

Fahri Bey’in yolu Kastamonu’ya Kurtuluş Savaşı zamanında düşüyor. İşgal edilmemesine rağmen en çok şehit veren illerimizin başında gelen Kastamonu’da görev yapmış Fahri Ecevit.

Fakat Ecevit ailesinin Kastamonu ile olan alakası sadece bir görevden ibaret değil.

Mustafa Şükrü Efendi Osmanlılar zamanında Kastamonu’da iskân edilen bir aileye mensupmuş.

Rahmetli Bülent Ecevit de aile mezarlarının bulunduğu Kastamonu’nun Daday ilçesini ziyaret ettiğini bir röportajında belirtmiştir.

Bülent Ecevit’in doğum yeri devlet arşivlerinde İnebolu olarak gözüktüğünü ancak yapılan çalışmaların tamamında doğum yerinin İstanbul olduğunun bilindiğini ifade ediyor.

Soyadı mevzuu böyle. Ecevit Han’ı biliyorum. Bir de Ecevit çorbası var ki enfes! Ama madem Daday ile olan bağı da zikrettik, Kastamonu’daki en güzel etli ekmeği orada yiyebileceğinizi de belirteyim.

Ve bir ilave: Bülent Ecevit’in anne tarafından dedesi de uzun yıllar Mekke Şeyhülislamlığı ve Mekke Harem Şeyhliği yapmış.

……….

Bu yazı da siyasetçi magazini gibi oldu sanki.

İletişim Yayınlarından çıkan Bülent Ecevit / Karaoğlan isimli biyografiyi okumanızı tavsiye ederim. 

Related Posts

2 Responses
  1. […] Pirinç, yumurta, yoğurt, un, nane… Ve son dokunuş: tereyağı! Bu enfes çorbanın tarifi Kültür Portalı adresinde verilmiş. Her ne kadar Ersizlerdere’de Ersizlerdere kanyonuna karşı derenin kenarında oturup içmeyi tercih etsem de Münire Sultan’da da güzel yapıyorlar. Yine akıllara şu soru geliyor: Ecevit mi soyadını Ecevit Hanından almış yoksa han yahut çorba mı ismini o soyadından? O zaman şu yazıya buyurun… […]

  2. […] Gitmeden son bir durağa uğrayalım ve Ersizlerdere’de bir ecevit çorbası içelim istedik. (Ecevit mi çorbadan, çorba mı Ecevit’den almış ismini, yazmıştım şu yazımda.) Kapalıydı çorbacı. Ersizlerdere kanyonunu seyrettik biraz. […]

Leave a Reply

My New Stories