“15 Farklı Kalem Bağımlısı” maddelerini Galen Leather‘dan Yusuf Emre Perens Türkçe’ye çevirdi ve Facebook’taki Bana Sıkça Yaz grubunda paylaştı. Alıntı metinleri paylaşmaktan yana olmasam da mesele kalem olunca paylaşmak istedim.
15 FARKLI KALEM BAĞIMLISI
1. Sergi Müdürü: Kalem çeşitlerini dikkatlice keşfeder, her modelin her renginden birini satın alır ve hepsini gülünç derecede ayrıntılı bir excel tablosunda takip eder.
2. Çılgın Kedi Hanım: 50 rengi varken neden bir Kaweco Sport’a sahipsin?
3. Arkeolog: 1950’den sonra yapılan her şeyin çöp olduğuna inanır. Bit pazarı satışlarından ve antika dükkanlarından tepsiler dolusu eski kalem satın alır ve onları restore etmeye pek vakit ayırmaz. İnanılmaz derecede mürekkepli elleri vardır.
4. Saksağan: Her zaman en son çıkanların, özellikle ışıltılı ve simli mürekkeplerin peşinde.
5. Statü Müdürü: Sadece değerli metallerle bezenmiş Montblanclar ve Montegrappalar satın alır. Onları asla mürekkeplemez.
6. Otaku-san: Nakayalar ve Japonya’nın kırsalındaki küçük bir köyden satın alabileceğiniz nadir mürekkep şişeleriyle çevrili Surbiton’da yaşıyor.
7. El Minimalissimo: Sadece tek bir Lamy 2000 ve bir şişe siyah mürekkebe sahip. Sadece günaha karşı savaşmanın heyecanı için her gün kalem forumlarını okur.
8. Çılgın Profesör: Her kalem bir frankenpendir. Masa uçlar, aletler ve mürekkep numuneleri ile kaplı. Hiçbir şeyi yalnız bırakamaz. Tek bir bakışta garantileri geçersiz kılar.
9. Pazarlık Avcısı: Nakliye, konvertör ve fikri mülkiyet hırsızlığı fiyata dahil olmak üzere yalnızca Çin’den kalemleri her biri 3 doların altında satın alır.
10. Bay Sıradan: Kaygan bir yokuşun tepesinde sendeleyen Bay Sıradanın iş ve mektup yazmak için kullanmaktan hoşlandığı, uygun fiyatlı birkaç kalemi var.
11. Hipster: Sıradanlıktan nefret ettiği için Goulet veya Cult Pens’in stoklarında bulunan hiçbir kalemi satın almaz. Bunun yerine, Instagram’da insanları kıskandıran özel kalemleri için mümkün olduğunca uzaktaki bilinmeyen sanatkarları avlar.
12. Japon balığı: Yeni bir kalem alır, sıkılır, haftalar içinde tekrar satar. Durulayın ve tekrarlayın. Bazen aynı kalemle yapar bunu.
13. Büyük Oyun Avcısı: Kalbini elde edilemeyecek kadar pahalı grail kaleme koyar. Bölgesini, alışkanlıklarını araştırır. Yıllarca yorulmadan arar, adım adım takip eder. Her şeyi tüketen bir tutku. Peki bu kalemi alabildiği zaman ? Av yeniden başlar.
14. İstifçi: Her gördüğü kalemi satın alır. Asla bir şey satmaz. Devasa Visconti, Aurors kutularıyla çevrili odasında yaşar.
15. Naif Meraklısı: Ne istedikleri hakkında hiçbir fikri yoktur. Korkunç Kickstarter projelerini destekliyor. Dolma Kalem Facebook gruplarında Google’a uygun sorular sorar. Ama kaba olamayacak kadar neşelidirler.
Ben Hangi Başlığa Uyuyorum?
ukfountainpens internet sitesi dolma kalem bağımlılığını 15 başlıkta incelemiş. Siz hangi başlığa uyuyorsunuz? Yoksa tek kalemle ömür geçirenlerden misiniz? Şöyle bir bakıyorum başlıklara… Elimde yirmialtı dolma kalem var ama henüz bir Montblanc’im yok örneğin. Almalı mıyım? Evet. Ama hele ki dövizin TL karşısında uçup gittiği, fiyatların Mars’a çıktığı bu dönemde pek mümkün gözükmüyor. Yanımda taşıdığım 3-4 kalemim ve evde bıraktığım diğerleri… Her akşam düzenli not tutuyor ve her seferinde başka bir kalemi kullanmaya gayret ediyorum. Şimdi bakayım, hangi başlığa uyuyorum… Galiba henüz “bay sıradan”ın tarifine uyuyorum (: